CUKKINI - a teljesség igénye nélkül

2013.06.29 17:46

Szilárd elhatározásom, hogy időről időre előveszek egy zöldséget - gyümölcsöt és "kivesézem", hogy mire és miért jó, ha megesszük.

Az első ilyen a cukkini

Magyarországon is gyorsan népszerűvé vált tökfajtáról tudjuk, hogy finom, és azt is, hogy egészséges. De azt tudjuk e, hogy miért is az?!

Nos, ez a kabakosok családjába tartozó tökfajta (nálunk legelter...jedtebb fajtája a zöld színű), C-vitamint, A-vitamint, káliumot, B6 vitamint, mangánt, béta karotint, magnéziumot, és foszfort is tartalmaz. Nem csak a gyümölcse, de (mint a tökféléknek általában) a virágja is fogyasztható.

Az egészséges táplálkozás finom részét képezi. Viszonylag semleges íze miatt igen csak változatosan elkészíthető és otthon is termeszthető. Kalóriatartalma igen alacsony, így szinte bármelyik étrendbe beilleszthető. Zsenge korában nyersen is fogyasztható, akár nyers salátában is.

Gyakran fogyasztva (más zöldségekkel együtt), a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.

A szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk.

A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, ezzel segít megelőzni a sejtjeink károsodását.
Magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat hat a szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában.

Eredetét tekintve Közép-Amerikában őshonos, ahol a mai napig termesztik. A piacon találkozhatsz sárgával, fehérrel, zölddel, gömbölyded formával).
Fogyaszd egészséggel, változatosan elkészítve, akár nyersen is.

Nyilván lehetne még oldalakat teleírni, de nem teszem.

TIPP:
itt a grillszezon - cukkini roston, még több színes zöldség társaságában! Kell ennél több a nyáron?!

 

—————

Vissza


Elérhetőség

Miklós Gabriella

Angyalfény Központ
1076. Budapest, Péterfy Sándor utca 15.


+ 36 30 5020240