CÉKLA - a teljesség igénye nélkül

2013.06.30 15:33

CÉKLA - A teljesség igénye nélkül



Sorozatom következő szereplője a cékla, ez a manapság méltatlanul mellőzött, finom és egészséges zöldségféle. Mivel nekem nagy kedvencem, gondoltam megosztok róla pár infót kedvcsinálónak.

Amikor a cékla ...
szót meghalljuk - valljuk be! - legtöbbünknek az ecetes cékla jut eszébe először. Pedig valójában ennél sokkal szélesebb körben felhasználható.

Tudtad, hogy ez, a répafélék családjába tartozó zöldségféle, nem csak a rák megelőzésében, de a magas vérnyomás csökkentésében is igencsak jártas növény? Ugyanis nitrát tartalmának köszönhetően - mely a szervezetbe kerülve nitrogén-oxiddá alakul - csökkenti a magas vérnyomást, mivel értágító hatással is bír.
Mindemellett növeli az állóképességünket is.

De még mire jó?!
Nézzük a színét! Már ebből is megállapítható a logikát követve, hogy köze lehet a vérhez (lásd fentebb vérnyomás is). Nos, ha vér, akkor meg kell említeni, hogy kitűnő vérképző, jó választás vashiány esetén. Mit árul még el a színe?! Például azt, hogy magas antioxidáns tartalma van. Ezt a színét adó betacyaninnak köszönheti, amely nem mellesleg lassítja a tumorsejtek növekedését is.
Akár a demenciát is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, így serkentve az agy működését, Magas folsav tartalma miatt az Alzheimer ellen is hatásos lehet.
Magas rosttartalma miatt segíti a bélműködést, betain tartalma pedig jótékonyan hat a gyomorsav szabályozásra és a máj munkáját is támogatja.

Tartalmaz még: B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, C-vitamint, kálciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket. Szóval igazi JollyJoker .

Röviden összefoglalva:
- tele van antioxidánsokkal
- gátolja a rák sejtek szaporodását
- vérképző
- szabályozza a sav-bázis egyensúlyt
- támogatja a máj anyagcsere folyamatait
- segíti az agyban a véráramlást (csökkenti a demencia esélyét)
- csökkenti a magas véérnyomást
- növeli az állóképességet
- és FINOOOOOM!

Széles körben elkészíthető: főzve, sütve, nyersen, süteménynek, grillezve.


Céklára fel! Jó egészséget!

—————

Vissza


Elérhetőség

Miklós Gabriella

Angyalfény Központ
1076. Budapest, Péterfy Sándor utca 15.


+ 36 30 5020240